Ny rapport om samhandlingsformatet BCF snart ute på høring

Med mål om å finne ut av hvordan BCF-standarden kan brukes på best mulig måte, har en arbeidsgruppe i buildingSMART Norge lagt fram en ny rapport om samhandlingsformatet BIM Collaboration Format (BCF). Den skal legges fram i et webinar 23. juni, deretter skal rapporten på høring med frist 15. august. Hele næringen inviteres til å melde inn synspunkter.

Bildet fra Trimble Connect

Bildet fra Trimble Connect

Arbeidsgruppen definerer BCF som en utvekslingsstandard for felles kommunikasjon som bidrar til bedre samhandling både med og uten modeller innenfor BAE-næringen. BCF muliggjør felles retningslinjer og ansvar for felles kommunikasjon mellom aktørene i prosessen. Gjennom egenskaper (metadata) kan man sortere, styre tilgang og ansvar, analysere dataflyt og spore historikk på ett aksjonspunkt.

BCF-arbeidsgruppen ble startet som en direkte oppfølging av buildingSMART Norges webinar 27. mai 2020. Målet med arbeidet er å synliggjøre hvordan vi bruker BCF-standarden på best mulig måte, finne ut hva potensialet er, og hvordan standarden best kan utvikles. Gruppen benytter bSN-prosessen for å kartlegge behovene og fremtidens bruksområder.

- Med dette arbeidet ønsker buildingSMART Norge og BCF-arbeidsgruppen å bidra til en mer konkurransedyktig bransje og til en digitalisert informasjonsflyt. Vi håper flest mulig ulike aktører i næringen kommer med innspill til denne rapporten, sier Alessia Bellini, nettverksansvarlig hos buildingSMART Norge.

Arbeidsgruppene har så langt analysert to bruksområder for BCF, som markør i modell og redlining. Arbeidet skal fortsette, og skal utvides til å inkludere flere bruksområder som å kommunisere og samle innspill om feil, spørsmål og statussetting i prosessen fra de ulike aktørene sentralt. Det kan også være koordinering og sakshåndtering med godkjenning fra ulike instanser eller kvalitetssikring i modeller, og en rekke andre funksjoner de vil fortsette å se på i tiden framover.

Rapporten legges fram for næringen av Andreas Haugbotn og Rupert Hanna i et webinar 23. juni kl 13.00. Deretter sendes rapporten ut med høringsfrist 15. august.

Påmelding til webinaret: https://www.checkin.no/event/32545/buildingsmart-norge-faglig-onsdag-16

Forrige
Forrige

buildingSMART Norge blir med i nytt nordisk nettverk for sirkulærøkonomi

Neste
Neste

Ny ISO-standard om informasjonsutveksling mellom GIS og BIM