Det heldigitale året

Bare to uker etter at ny daglig leder var på plass i buildingSMART Norge, stengte landet ned. Byggeplassene, arkitektene, rådgiverne, prosjektkontorene, alle måtte gjøre en enorm digital snuoperasjon. Digitale møter, åpne standarder og BIM-teknologi ble brått hverdag også for de som ikke hadde rukket å implementere tidligere.

Av Alexander Brage Hansen, daglig leder buildingSMART Norge

Selv om det har vært hardt på mange vis, var vi den norske bygge- og anleggsnæringen heldigvis godt rustet. Teknologien finnes, vi har sterke fagmiljøer, god omstillingsevne og en velferdsstat som sikrer redningspakker til de berørte. 

Og endringer er det blitt. Vi har sluttet å reise for korte møter, og driver feilsøking, prosesser, byggemøter og kollisjonstester i modellen – akkurat slik teknologien er ment å bli brukt. Praktisk bruk av åpne standarder muliggjør læring, verdi og effekt over tid, og sparer i tillegg kostnader på kort sikt. Og fagdiskusjonene har flyttet seg enda et hakk videre i takt med endringene.

Fagnettverk i vekst

Digital samhandling, faglig utvikling og å løse konkrete problemstillinger i fellesskap, det er det fagnettverket i buildingSMART Norge handler om. I 2020 har vi sett en stor vekst i engasjementet og aktiviteten blant våre drøyt 140 medlemsorganisasjoner. Fagnettverkene har også blitt tilført en betydelig merverdi gjennom at onsdagswebinarene som vi startet med i mai har satt i gang diskusjoner som har ført til etablering av flere nye rom og arbeidsgrupper.

Ved utgangen av 2020 har vi sju rom og fem arbeidsgrupper, og vi ser at flere nye er i tidlig oppstart og vil bli lansert om ikke lenge. Kort oppsummert har vi i år startet opp en arbeidsgruppe om BCF, et logistikkrom og i november hadde arbeidsgruppen om Miljødata i BIM sitt første møte. Alle disse tre oppstod som direkte følge av våre onsdagswebinarer. Dessuten har vi fått på plass en ny leder i juridisk rom, vi har startet opp en armeringsarbeidsgruppe og det er blitt satt i gang byggherre- og eierrom, begge med nye ledere på plass.

Fagnettverket i buildingSMART Norge (lenke https://buildingsmart.no/nyhetsbrev/2020-10/bsns-fagnettverk-bryter-ned-barrierene-i-bae-naeringen) arbeider gjennom en rekke tematiske arbeidsgrupper og arrangerer en rekke aktiviteter som engasjerer medlemmene og gir en nøytral arena for deling av kunnskap og verdiskaping. Dette arbeidet sikrer også kompetanseheving og dialog på tvers av aktører. I de mange arbeidsgruppene samarbeider konkurrenter om å løfte BAE-næringen videre inn i digitaliseringen. 

Standardisering stadig viktigere

Det er også stor aktivitet på standardiseringsfeltet, og særlig verdt å nevne standardene om PDTer eller maler for produktdata (Product Data Templates). De to aktuelle standardene ISO 23386 og 23387 handler altså om hvordan informasjon og data skal standardiseres, og er nylig lansert. Det er knyttet forventninger til at det norske nettverket raskt vil ta disse standardene i bruk.

buildingSMART Norge har hatt prosjektledelsen for prosessen rundt rammeverk i objektorientert informasjon i bygg, ISO 12006-3. Denne standarden ligger nå ute for kommentarer blant ISO-medlemmene, og resultatet er forventet i løpet av januar 2021.

Medlemsdrevet framtid

Det er medlemsorganisasjonene og de menneskelige ressursene de besitter som er kjernen i buildingSMART Norge. Det kommer vi til å fortsette å satse enda sterkere på i tiden som kommer. Vi har jobbet fram en ny metodikk for å bryte ned barrierer i bransjen basert på en behovsbasert tilnærming med kunnskap, produksjon, testing og validering. Denne metodikken vil bli nå etterhvert bli iverksatt i fagnettverkene våre. 

Vi fortsetter med våre digitale arrangementer, men vi gjør en vri til neste år. Det blir fortsatt bSN faglig onsdag med halvtimes-webinarer omtrent hver tredje uke. Der ser vi på ulike temaer innenfor åpne standarder og BIM, og gir faglige smakebiter på status for arbeidet på ulike felt. I tillegg innfører vi også frokostmøter til neste år. Der er det rom for å dykke mye dypere ned i enkelttemaer og enkeltprosjekter.

Både arrangementene og fagnettverket drives fram av medlemmene, og innspill til hva de skal handle om og hvilke prosjekter som skal presenteres tas imot med takk. Det er engasjementet og de store samlede fagressursene i medlemsorganisasjonene som gjør buildingSMART Norge dynamisk og sterkt.

Utadrettet virksomhet sentralt

For å skape synlighet, engasjement og synergi i næringen og blant medlemmene har vi satset stort på utadrettet virksomhet i år.

Vi har gjennomført 10 onsdags-webinarer der til sammen 16 medlemsbedrifter har vært direkte involvert som foredragsholdere. I snitt har vi hatt 70 deltakere per webinar, drøyt 700 deltakere totalt. 

Vi har også økt tilstedeværelsen og oppdateringsfrekvensen på LinkedIn, og har økt fra 1183 til 1817 følgere. Daglig leder har også deltatt i flere podcaster og konferanser, og buildingSMART Norge har vært en synlig aktør i bransjesammenheng. 

Synlige internasjonalt

Dette året har vi også markert oss sterkt internasjonalt. Norge hadde tre finalister i buildingSMART Awards, og stakk av med to priser under finalen i oktober.

Gratulerer til Tønsbergprosjektet Sykehuset i Vestfold som vant i kategorien overlevering. De vant også for beste design i 2017, og med denne prisen for den neste fasen demonstrerer de at de har bygget et veldig sterkt digitaliseringsmiljø som står seg over tid.

En stor fjær i hatten er det også at Statens vegvesens V440-prosjekt fikk tildelt prisen for beste oppdragsledelse. Det norske miljøet er høyt anerkjent internasjonalt, og prisene gir energi og motivasjon til å fortsette å være kreative, hardt arbeidende og innovative inn i 2021 også.

Vi i administrasjonen gleder oss stort til fortsettelsen.

Riktig god jul og et heldigitalt nytt år!

Forrige
Forrige

BuildingSMART Norge og SINTEF inngår samarbeidsavtale

Neste
Neste

dPlan blir medlem i buildingSMART Norge