BIM-studiene er temmelig likt arbeidslivet

Daniel Forsgren, BIM-tekniker i NCC, 33 år. Bildet: Fagskolen i Oslo

Daniel Forsgren, BIM-tekniker i NCC, 33 år. Bildet: Fagskolen i Oslo

2021-03-26 Intervju med Daniel Forsgren, BIM-tekniker i NCC, 33 år.

Nytt studie for fagarbeidere: BIM Anlegg Infrastruktur

Aktuelt fordi: NHOs nylig offentliggjorte kompetansebarometer legger vekt på fagskoleutdanning generelt og BIM spesielt som en etterspurt kompetanse.

En episode som beskriver BIM-studiet på en bra måte?

“I løpet av et år på BIM-studiet ble vi introdusert til mange forskjellige programmer og lærte å bruke dem. Når jeg nå møter et nytt program, er det mye lettere for meg å lære det fordi jeg har sett hvordan slike program vanligvis er bygd opp.

Tidlig i studiet, allerede i oktober, hadde Norconsult intervjuer med interesserte BIM-studenter for å lage avtale om utplasseringer: Å gå fra utførende blikkenslager til å kunne få jobb i et av Nordens største selskaper var stort. Da skjønte jeg hvor attraktive BIM-studentene er.

I utplasseringsperiodene var jeg i Skanska, Rambøll og Norconsult. Jeg ble veldig godt tatt imot og fikk reelle arbeidsoppgaver i samtlige firma. Jeg følte at som BIM-student er man en veldig viktig ressurs og kan faktisk bidra fra første dag.

Det viktigste jeg kunne bidra med allerede som BIM-student var metodelogger og bruksanvisninger presentert i de avsluttende presentasjonene. Allerede da fikk jeg jobbe med VR-headset, og fikk som oppgave å lage regelbaserte kontroller i Navisworks.

Den første sommeren var jeg med i en anbudsprosess, der fikk jeg i oppdrag å lage en 4D-video av et skolebygg med riving, rehab og nybygg. Videoen ble vist for byggherren i tilbudspresentasjonen. Så man kan si at jeg raskt kom ut i produksjonen av BIM-materiale og kunne produsere noe med verdi fra første dag.”

Det du jobber med innen anlegg/infrastruktur nå, hvordan forberedte BIM-studiet deg på dette, til tross for at BIM-studiet den gangen ikke var innretta på anlegg?

“Jeg har jobbet i NCC i halvannet år nå og er ansvarlig for armering på prosjektet vårt, digital armering, jeg bestiller ut fra modellen. Jernbinderne er på sitt andre prosjekt og vil ikke gå tilbake til papirtegninger. De sier det er lettere å forstå hvordan ting skal koples sammen. I modellen ligger alt på et egenskapsett: Mål, dimensjoner, kommentarer. Ut fra Celsa sin BIM-manual. Punktfundament og fundamentbjelker kommer ferdigprodusert til plassen.

Eldre formenn på prosjektet som ikke har vært vant til modeller sier at det å gå inn i modellen og finne informasjon går mye raskere enn å bla gjennom mapper. Det synes jeg er storartet, men er selvsagt avhengig at modellene er ganske korrekte.

Både byggherren og ledelsen er engasjert og imponert over bruk av digitale hjelpemidler. Jeg bruker nettbrett med Dalux ute på prosjekt. Jeg åpner 3D-modellen i det rommet det er befaring og viser hvordan det er tenkt. «Ja, se der ja!» kommer det fra ledelse og byggherre. Og det kommer masse spørsmål om modellen kan gjøre mer. Det er veldig gøy at man begynner å se kraften i disse digitale modellene.”

En episode i jobben din nå som tydeliggjør kompetansen du fikk fra BIM-studiet?

“Ulempen med at 6-7 arkitekter sitter og tegner i samme modell er at du kan få 40 stk av samme dørtype som egentlig bør være den samme døra. Jeg har vært i tilbudsprosesser, har sittet i tre dager og ryddet i ark-modeller sammen med arkitekt for å klargjøre for kalkulasjon. Mange tilbud er design & build, der det skjer mye endringer underveis, det gjør at det er bedre å rydde i modellen fra ARK enn å bygge en ny.  

Bygget kan jo se veldig fint ut, men det er viktig at strukturen i modellen er riktig.

Jeg har allerede hatt en del internkursing i Solibri i NCC. Det begynte jeg med omtrent rett fra skolebenken.”

Ditt råd til folk som vurderer å studere BIM Anlegg/Infrastruktur? Hvilket behov finnes for fagarbeidere med BIM-kompetanse i denne bransjen?

“Det er et veldig stort behov for BIM-kompetanse. Droneflyving med fotogrammetri, mengdekontroll, digital armering, rydding i modeller, ledelse av samhandlingsmøter, kompetanseheving, internkursing, you name it.

I BIM-studiet blir du godt kjent med studenter og lærere. Og du blir inkludert i et bredt faglig miljø der man kan lære mye av hverandre.

Det rare er at det hittil bare er BIM-studenter som kan forholdvis enkel digital metodikk som sårt trengs både i prosjektering og på selve byggeplassen. Nyutdannete ingeniører kan absolutt være oppegående på det digitale feltet, men bare hvis de har en spesiell interesse for det. Her har andre utdanningsinstitusjoner mye å lære av Fagskolen i Oslo, avslutter Daniel Forsgren, BIM-tekniker i NCC, tidligere blikkenslager.”

Intervju er skrevet av Ingolf Sundfør fra Fagskolen Oslo.

Faktaboks:

NHO kom med sitt årlige kompetansebarometer fredag 13.mars. Det slår fast at det er et stort behov for fagfolk med fagbrev og videreutdanning på fagskole.

«Norske bedrifter sliter med å få tak i nok kompetanse» Dagbladet Børsen torsdag 12.mars.

BIM: Bygnings Informasjons Modellering. Bygninger og anlegg blir tegnet i 3D og «spekket» med informasjon som kan brukes på bygge-/anleggsplassen og i drift og vedlikehold.

Fagskoler: Videreutdanning i BIM («BIM-tekniker») finnes på Fagskolen Oslo og flere andre fagskoler, særlig på Østlandet.

Fagskolene som tilbyr BIM-studiene i Norge: https://fagskolene.no/studier/informasjonsmodellering-bim.

Forrige
Forrige

Innlegg: Livsløp og åpne standarder er veien fram

Neste
Neste

“Lån” en BIM-tekniker