Bærekraftprofil

buildingSMART  Norges arbeid for bærekraft og sirkularitet

buildingSMART Norges oppdrag er å forbedre den digitale informasjonsflyten i byggeprosessen. Vi deltar i utviklingen av de åpne internasjonale buildingSMART-standardene, og arbeider for at de blir implementert i programvare og tatt i bruk i norsk byggenæring og i offentlig forvaltning.   

Åpne standarder for hele byggets levetid

Disse problemstillingene står sentralt i arbeidet med FNs bærekraftsmål 11 som omhandler byer og lokalsamfunn. buidlingSMART Norge ligger på linje med anbefalingene fra Bygg21, og støtter bruk av beriket BIM gjennom alle faser av byggeprosessen, og også opprettelsen av en digital tvilling for å bygge etter og til bruk i byggets driftsfase og ved renovering. Å digitalt kunne spore og etterprøve og dokumentere egenskaper i enkeltkomponenter i bygg, er sentralt når vi bygger framtidens byer og lokalsamfunn. Det skaper transparens og åpne standarder sikrer varig etterprøvbarhet gjennom hele byggets levetid.  

Nøkkelen til en bærekraftig BAE-næring og omstillingen til sirkulærøkonomi er at utviklingen blir basert på åpne standarder og maskinlesbare data. Derfor jobber buildingSMART Norge med å ta i bruk åpne standarder og skape digital samhandling i et livsløpsperspektiv mellom aktørene i hele verdikjeden. Dette går inn i arbeidet med FNs bærekraftsmål 9 om industri, innovasjon og infrastruktur, der en sentral komponent er teknologi som grunnlag for underliggende infrastruktur.  

Et norsk økosystem

buidlingSMART arrangerer ulike aktiviteter i fagnettverket og holder åpne webinarer om relevante temaer. Vi ønsker å være med på å skape et dynamisk norsk økosystem der vi synliggjør beste praksis fra våre medlemmer og samarbeidspartnere til glede for næringen som helhet. 

Her er noen eksempler knyttet spesifikt til bærekraft og sirkulærøkonomi:   

  • buildingSMART Norge faglig onsdag #4: Åpne standarder i et livsløpsperspektiv med Cathrine Barth og Espen Schulze ;

  • buildingSMART Norge faglig onsdag #14: Åpne standarder som nøkkel til sirkulærøkonomien;

  • Produktdomene hvordan vi tar i bruk PDT og derfor åpne veien til maskinlesbare informasjon i et byggverks livsløp som grunnlagt til sirkulær økonomi;

  • Miljødata-arbeidsgruppe: hvilke miljøegenskaper bør gjøres maskinlesbare og ta inn i BIM modeller;

Samarbeid er nøkkelen

FNs bærekraftsmål 17 fokuserer på samarbeid for å nå målene står sentralt. For buildingSMART Norge er det spesielt viktig i perioden 2020/2021 å styrke samarbeidene med relevante organisasjoner i bransjen for å stå sammen om å fremme bærekraftig utvikling.  Som del av en buildingSMART International er vi med på å påvirke utviklingen av åpne standarder på globalt nivå, og er med på å løfte bærekraft opp på agendaen internt i organisasjonen.  

buildingSMART Norge samarbeider med en rekke organisasjoner for å en sikre bærekraftig utvikling i byggenæringen. Vårt mål for de neste årene er å fortsette å samarbeide med disse aktørene og skape felles relevante aktiviteter som skaper endring. Samarbeidsavtalene bør forankres og være konkrete, målbare og tilgjengelig.   

Interne tiltak i administrasjonen:  

buildingSMART Norges administrasjon er oss bevisst vår påvirkning og ansvar for miljøet, klimaet og samfunnet, og derfor er det viktig for oss å sette et godt eksempel og stå som en ansvarlig og seriøs aktør for våre medlemmer. 

  • Våre ansatte har tilbud om kollektiv- og bysykkelabonnement. Det er anbefalt å reise kollektivt eller sykle når mulig;

  • Vi unngår flyreiser, og velger tog når det er mulig. Vi kjøper miljøkvote vår det det er mulig.

  • Vi tilbyr mulighet for å delta digitalt på medlemsmøter og nettverksmøter;

  • Vi sitter i kontorfellesskap med tilgang til en rekke fellestjenester og Miljøfyrtårnsertifisert konferansesenter.

  • Våre ansatte tilbys avtale om hjemmekontor.

  • Våre kontomøbler kjøpes ombrukt.

  • Ved utskifting av IT-utstyr og kontormøbler, doneres dette til studenter, selges eller gis bort.